U dostupnoj publicistici, opšteprisutan je kamin rađen od šamota i termo-betona. Časopisi stižu iz Engleske, južne Francuske, Novog Zelanda, južnog dela SAD, Australije. Klime u pomenutim regijama su blage i veoma vlažne, te je osećaj hladnoće skoro kao kod nas. Kamini tamo treba da osuše vazduh, lice i ruke prisutnih. Idealan je šamotni kamin, koji dominantno isijava toplotu zračenjem, iako ima skroman stepen iskorištenja energije.

Zbog oštre kontinentalne klime sa suvim vazduhom, šamotni kamin bi kod nas grubo ugrozio ugodnost, te skoro isključivo radimo kamin sa čeličnim ložištem, koji dominantno greje toplim vazduhom (vazdušno-grejni kamin) i toplom vodom, tj. kotlovski kamin, koji imaju neuporedivo veće iskorišćenje energije, uz manje sušenje vazduha, a zadržavaju dozu prijatnog isijavanja, te se može sedeti već na metar, čak i od pristojno jake vatre.

Dominantna energija se dobije toplim vazduhom koji prirodno opstrujava ložište i ističe na odgovarajućim otvorima.

Kotlovski kamin je posebna problematika i zahteva poseban projekat sistema.

Osnova razvoda je da sistem svakako treba da bude dvocevni, otvoreni (sa prelivnim rezervoarom u tavanu), i sa gornjim razvodom, što omogućava funkcionisanje uz iznenadni nestanak struje, kad radi kao gravitacioni. Ovakav sistem nesmetano amortizuje i vatru u kaminu od tridesetak kilovata instalisane snage, da se ne mora nasilno gasiti.

Galerija